Passa al contingut principal

TOSSA DE MAR AMB ULLS ANGLESOS

JOHNSTONE,  Nancy. Un Hotel a la costa (Tossa de Mar, 1934-1939). Introducció, edició i traducció a cura de Miquel Berga. Barcelona : Tusquets, 2011. (L'Ull de Vidre ; 37). 386 p.

                     Al 1934 Casa Johnstone va aparèixer dalt d'un turó a Tossa de Mar. La idea d'un hotel que pretenia hostatjar els turistes anglesos de l'època fou del matrimoni Johnstone, format per la Nancy i l'Archie, periodista del News Chronicle londinenc.


      Aquesta obra és un compendi, editat pel profesor Miquel Berga, de les dues de la Nancy Johnstone: Hotel in Spain i Hotel in Flight, publicats per Faber and Faber, editorial dirigida per T. S. Eliot. Aquestes dues publicacions narren les vicissituds passades pel matrimoni Johnstone al seu hotel a Tossa de Mar durant el temps de la república i la guerra civil.
                    Hi ha dues parts ben diferenciades: la primera part, més desenfadada i solar, on Nancy Johnstone narra les peripècies de muntar un negoci hoteler i les particularitats dels seus clients i els tossencs i tossenques amb qui es relacionen. La segona part adquireix un to més compromés i obscur, ja que es relata com va viure la Guerra Civil: els bombardejos i la decisió de convertir Casa Johnstone en un alberg per a nens i nenes víctimes de la guerra fraticida.
                    De totes maneres, en els dos llibres, s'observa el to àcid i irònic de la Nancy Johnstone. En principi, el lector podria creure que l'autora és una dona amb cert aire superficial. No obstant, a mesura que va avançant l'obra, es percep que la Nancy és una persona emprenedora que no s'arruga front a les circumstàncies i les adversitats. Immediatament pren partit pels més desafavorits i no es talla un pèl al tenir-se-les amb funcionaris ineptes i incomprensius. És bastant remarcable la postura tan crítica que adopta alhora de parlar de la indiferència del govern britànic per a les persones que pateixen els estralls d'una insurrecció injusta.

 
                     Un Hotel a la costa és una crònica de la Tossa dels anys 30 i, alhora, un relat amb una visió molt personal d'aquell temps. El lector veu el "paradís blau", amb que Chagall va definir aquesta població de la Costa Brava, amb els ulls riallers i lúcids d'aquesta hotelera d'ascendència irlandesa. Hi ha passatges que són molt amens, però també n'hi ha que porten a la reflexió.
                     Finalment tal com diu Miquel Berga, que aquestes dues obres hagin trigat més de setanta anys a publicar-se i traduir-se al català dóna molt que pensar. Només espero que, quan es redescobreixi, els lectors la gaudeixin i la valorin com una publicació d'aquestes característiques es mereix.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SABA DELS RECORDS

VALLÈS, Tina. La Memòria de l'arbre . Barcelona : Anagrama, 2017. (Llibres Anagrama, 34) 218 p. " Em puc posar content? " Això és el que es pregunta el Jan quan sap que els seus avis vindran a viure amb els seus pares i ell a la ciutat. Un canvi que hauria de ser una bona notícia. Però l'actitud dels pares fa dubtar el protagonista de La Memòria de l'arbre que té una relació molt estreta amb el seu avi. Tots dos es diuen igual. Però al Jan li falta la O de Joan. Sembla que sigui una lletra més. El Jan prompte descobrirà que les coses i rutines aparentment sense importància poden ser les respostes a les preguntes incòmodes. La novel·la guanyadora del Premi Llibres Anagrama de Novel·la té un narrador protagonista molt especial. Jan es fa preguntes alhora que vol evitar les respostes. Gràcies a que el seu avi li explica com els arbres poden tenir memòria i records, el nen s'enfronta a una veritat molt amarga. La seva inquietud es transmet als lectors i...

L'ESCOLA ENCARA ÉS UN MALSON

BOSCH, Lolita. La Ràbia Barcelona: Ara Llibres, 2016.170 p. Ràbia és el sentiment que té el lector quan acaba la novel·la del títol homònim. Guanyadora del premi Roc Boronat, Lolita Bosch explica una història terriblement verídica. Amb principis de capítols repetitius, frases contundents i paraules despullades de qualsevol artifici; l'autora retrata el seu infern particular. Aconsegueix transmetre una angoixa tan impactant com un cop de puny a qui s'endinsa en el seu univers maltractat i en el de molts altres nois i noies que estan patint bullying. Bullying. Assetjament escolar segons la viquipèdia. Ferides perennes al cos de les víctimes segons Lolita Bosch. I ràbia. Ràbia resultant del calvari que va viure l'autora dels catorze als disset anys quan va haver de canviar de casa. A la recerca d'unes prometedores oportunitats per a la seva família i per a ella mateixa, va deixar el lloc on havia romàs fins aquell moment. De la sencillesa del seu poble va passar...

DISSABTE DE LLUM A TIANA NEGRA

Cartell signat pels autors i autores que han passat per aquesta sisena edició Gener. El mes que obre la porta a un nou any amb nous desitjos i propòsits. Es desen els ornaments de Nadal. Es torna a la rutina del despertador i les presses després de la desconnexió marcada per les festes. I el Tiana Negra compleix sis anys. Bressol dels festivals de novel·la negra catalana, Tiana Negra és un espai on es troben els i les addictes a la ficció més fosca de la literatura.  El cap de setmana del 19 al 20 de gener la població, situada en la frondositat muntanyosa i connectada a Montgat i al mar per una carretera amb corbes, s'ha tenyit expressament de negre. Qui hagi passejat per Tiana durant aquests dies haurà vist que la població s'ha fet seu el festival. Establiments oficials i comercials, fins i tot l'atmosfera es prepara per acollir els assidus, neòfits i curiosos per assistir a les taules redones, els moments cadira d'orelles i les signatures de les obres ...