Passa al contingut principal

PASSAT SANT JORDI O EL MAL DE LLETRES

Un cop passat Sant Jordi toca fer reflexió, acte de contricció ... Bé, per als lletraferits com tu, estimat / da lector/a, que no pots aguantar la pressió santjordiesca de fer-te amb un llibre, la segona opció és la més encertada. No t'amoïnes. A mi també m'ha passat. I no tan sols aquest any sinó l'anterior, el que ve, etc. És la malaltia que tenim la gent que ens agrada llegir, la de "rata de biblioteca", la qual es manifesta en dos símptomes molt característics:

1. Per Sant Jordi l'economia de cada lletraferit/da o "rata de biblioteca" baixa d'una manera vertiginosa. És exactament igual que a principis de gener, al punt àlgid de les rebaixes, però amb contenedors de sopa de lletres. També cal parlar de les aglomeracions que es produeixen. Sobretot, davant les parades de les grans superficies on s'amunteguen grapats de persones famolenques de signatures de mans reconegudes.
Resultat de tot aquest enrenou, sense adonar-te'n t'has gastat mig sou, mitja prestació o mig raconet mensual de recursos en llibres i llibres. Potser t'agradaran. Potser amb la primera lectura ja en tindràs més que prou. Si els llibres que has comprat et provoquen la segona opció ho tens fácil. Pots recórrer al bookcrossing o deixar-los a les taules que les biblioteques publiques faciliten per a l'intercanvi de llibres.

Si segons tu has fet molt bones compres ... malament rai! Perquè immediatament ve el segon símptoma terrible de la malaltia ...

2. Socors!! La meva llar s'està quedant petita!!! Sí. És així de dur. Després de cercar racons inimaginables, d'explorar totes les cantonades, de descobrir nous llocs de casa teva que mai hauries sospitat i de convertir armaris, prestatgeries, tauletes, baixos de les tauletes, baixos dels llits, mobles del rebedor i un interminable etcètera en noves llars per als teus llibres ... acabes verificant amb horror que ets tu qui s'està quedant sense casa gràcies a les teves noves adquisicions.
Si voleu que vos conte un somni desitjaria ser propietària d'un pis, d'estos antics i alts, on els costats estiguin disfressats de prestatgeries amb els llibres ben ordenadets (no puc desempellegar-me de la deformació ex-professional!). O almenys que siguin visibles de manera agradable.
Ja ho sé. És només un somni donat les condicions pressupostàries actuals, l'habilitació i, amb tota seguretat, restauració del pis i lo poc pràctic que resultaria (quanta pols!!!). Però, no seria genial disposar d'un espai on fer la malaltia més passadora, ja que és incurable, i fer la teva casa més espaiosa?

Malgrat tot, aquest tipus de malalts i malaltes som molt afortunats. Ja que els beneficis que tenim els lletraferits i les rates de biblioteca són molt més grans i duradors. A mi m'ho sembla almenys.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SABA DELS RECORDS

VALLÈS, Tina. La Memòria de l'arbre . Barcelona : Anagrama, 2017. (Llibres Anagrama, 34) 218 p. " Em puc posar content? " Això és el que es pregunta el Jan quan sap que els seus avis vindran a viure amb els seus pares i ell a la ciutat. Un canvi que hauria de ser una bona notícia. Però l'actitud dels pares fa dubtar el protagonista de La Memòria de l'arbre que té una relació molt estreta amb el seu avi. Tots dos es diuen igual. Però al Jan li falta la O de Joan. Sembla que sigui una lletra més. El Jan prompte descobrirà que les coses i rutines aparentment sense importància poden ser les respostes a les preguntes incòmodes. La novel·la guanyadora del Premi Llibres Anagrama de Novel·la té un narrador protagonista molt especial. Jan es fa preguntes alhora que vol evitar les respostes. Gràcies a que el seu avi li explica com els arbres poden tenir memòria i records, el nen s'enfronta a una veritat molt amarga. La seva inquietud es transmet als lectors i...

AMISTAT ENTRE POETESSES I COCKERS SPANIELS

WOOLF, Virginia. Flush Traducció de Jordi Fernando. Barcelona : L'Avenç, 2017.  (Sèrie Literatures) 125 p. ISBN: 978-84-16853-09-0 " La família de la qual afirma que descendeix el protagonista d'aquesta biografia és reconeguda universalment com una de les més antiga soca " Així comença la història de Flush, un cocker spaniel adoptat per la poetessa Elizabeth Barrett Browning. El lector o lectora que s'interessi per aquesta singular biografia no només descobrirà les aventures d'un gos i la seva mestressa; sinó que serà testimoni de la relació que sorgeix entre el cocker spaniel i la poetessa londinenca. Amb l'estil que la caracteritza, Virginia Woolf  narra les vicissituds de Flush des de que va començar la seva vida al camp fins la seva mort a casa dels Barrett Browning. Instint, felicitat, por i gelosia es dibuixen a través de les pàgines de Flush . La trama s'explica en tercera persona, però posant-se al lloc del protagonista. És a dir, les...

L'ESCOLA ENCARA ÉS UN MALSON

BOSCH, Lolita. La Ràbia Barcelona: Ara Llibres, 2016.170 p. Ràbia és el sentiment que té el lector quan acaba la novel·la del títol homònim. Guanyadora del premi Roc Boronat, Lolita Bosch explica una història terriblement verídica. Amb principis de capítols repetitius, frases contundents i paraules despullades de qualsevol artifici; l'autora retrata el seu infern particular. Aconsegueix transmetre una angoixa tan impactant com un cop de puny a qui s'endinsa en el seu univers maltractat i en el de molts altres nois i noies que estan patint bullying. Bullying. Assetjament escolar segons la viquipèdia. Ferides perennes al cos de les víctimes segons Lolita Bosch. I ràbia. Ràbia resultant del calvari que va viure l'autora dels catorze als disset anys quan va haver de canviar de casa. A la recerca d'unes prometedores oportunitats per a la seva família i per a ella mateixa, va deixar el lloc on havia romàs fins aquell moment. De la sencillesa del seu poble va passar...