L'atractiu més important de Barcelona és el seu cosmopolitisme. La capital catalana té la camaleònica capacitat de canviar de pell paisatgística i esdevenir el que vulgui. La seva versatilitat ha donat peu a vàries obres, tant literàries com de divulgació. Ara toca el torn dels parcs d'atraccions, de la mà del llibre de Ròmul Brotons publicat a la col·lecció Orígens de l'editorial Albertí.
Des del començament, l'ésser humà ha omplert el temps amb el seu propi manteniment i el del seu entorn. Però també ha tingut la necessitat d'evadir-se momentàniament de les obligacions. Abans ho feien amb rituals, cerimònies i altres activitats que es diferien de les que es realitzaven a diari. Fins que van sorgir els parcs d'atraccions.
Ròmul Brotons radiografia l'època daurada d'uns establiments que es van fer visibles a la ciutat comtal. És més, la van transformar. Si ens trobem amb Parcs d'atraccions de Barcelona ..., ens endinsarem en nou històries de llocs que van fer possibles uns mitjans de transport i comunicació llegendaris, uns espais verds i inmensos, pintorescos i fotogènics i, sobretot, unes vivències per part dels homes i dones que s'hi van implicar.
Com diu al final del llibre: " La dels parcs d'atraccions és, sens dubte, una història menor, però altament significativa. Ens parla dels costums dels nostres conciutadans, ens explica de quina manera es divertien els nostres avis, els nostres pares o nosaltres mateixos... Amb unes quantes dades i una mica de fantasia, podem recórrer els indrets on s'havien alçat i provar de reconèixer-ne els vestigis -si n'hi ha-, o d'imaginar-nos l'ambient i deixar-nos endur per la nostàlgia."
Per tant, Ròmul Brotons ens invita a descobrir el passat de Barcelona d'una manera totalment diferent als llibres que relaten la història de la ciutat. El lector podrà endinsar-se pels espais lúdics d'antuvi i gronxar-se amb la imaginació d'una tornada a la infància i a la il·lusió.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada