Passa al contingut principal

LA BARCELONA MÉS ENJOGASSADA


L'atractiu més important de Barcelona és el seu cosmopolitisme. La capital catalana té la camaleònica capacitat de canviar de pell paisatgística i esdevenir el que vulgui. La seva versatilitat ha donat peu a vàries obres, tant literàries com de divulgació. Ara toca el torn dels parcs d'atraccions, de la mà del llibre de Ròmul Brotons publicat a la col·lecció Orígens de l'editorial Albertí.

Des del començament, l'ésser humà ha omplert el temps amb el seu propi manteniment i el del seu entorn. Però també ha tingut la necessitat d'evadir-se momentàniament de les obligacions. Abans ho feien amb rituals, cerimònies i altres activitats que es diferien de les que es realitzaven a diari. Fins que van sorgir els parcs d'atraccions.

Ròmul Brotons radiografia l'època daurada d'uns establiments que es van fer visibles a la ciutat comtal. És més, la van transformar. Si ens trobem amb Parcs d'atraccions de Barcelona ..., ens endinsarem en nou històries de llocs que van fer possibles uns mitjans de transport i comunicació llegendaris, uns espais verds i inmensos, pintorescos i fotogènics i, sobretot, unes vivències per part dels homes i dones que s'hi van implicar.





Com diu al final del llibre: " La dels parcs d'atraccions és, sens dubte, una història menor, però altament significativa. Ens parla dels costums dels nostres conciutadans, ens explica de quina manera es divertien els nostres avis, els nostres pares o nosaltres mateixos... Amb unes quantes dades i una mica de fantasia, podem recórrer els indrets on s'havien alçat i provar de reconèixer-ne els vestigis -si n'hi ha-, o d'imaginar-nos l'ambient i deixar-nos endur per la nostàlgia."

Per tant, Ròmul Brotons ens invita a descobrir el passat de Barcelona d'una manera totalment diferent als llibres que relaten la història de la ciutat. El lector podrà endinsar-se pels espais lúdics d'antuvi i gronxar-se amb la imaginació d'una tornada a la infància i a la il·lusió.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SABA DELS RECORDS

VALLÈS, Tina. La Memòria de l'arbre . Barcelona : Anagrama, 2017. (Llibres Anagrama, 34) 218 p. " Em puc posar content? " Això és el que es pregunta el Jan quan sap que els seus avis vindran a viure amb els seus pares i ell a la ciutat. Un canvi que hauria de ser una bona notícia. Però l'actitud dels pares fa dubtar el protagonista de La Memòria de l'arbre que té una relació molt estreta amb el seu avi. Tots dos es diuen igual. Però al Jan li falta la O de Joan. Sembla que sigui una lletra més. El Jan prompte descobrirà que les coses i rutines aparentment sense importància poden ser les respostes a les preguntes incòmodes. La novel·la guanyadora del Premi Llibres Anagrama de Novel·la té un narrador protagonista molt especial. Jan es fa preguntes alhora que vol evitar les respostes. Gràcies a que el seu avi li explica com els arbres poden tenir memòria i records, el nen s'enfronta a una veritat molt amarga. La seva inquietud es transmet als lectors i

UNA NOIA FESTEJADA PER LA HISTÒRIA

GARCIA-PLANAS, Plàcid ; SAURA, Gemma. La Noia de la Pirelli. Barcelona : Columna, 2016. (Clàssica ; 1080) 243 p. Entre els jocs de l'atzar i les ganes de sortir-se'n, la seva vida ha estat tan llarga com extraordinària, una memòria que travessa els nusos de la història catalana, espanyola i europea del segle XX. Aquesta frase resumeix l'obra dels periodistes Plàcid Garcia-Planas i Gemma Saura. El seu naixement és, si més no, curiós. Roser Ferran Gayet és una senyora de cent anys que van descobrir gràcies a un detectiu privat. En el trascurs de la recerca de dades per a un treball sobre les accions de César Gómez Ruano, l'investigador va topar amb la Roser, vídua d'un amic del periodista espanyol objecte del treball. Amb ella, van descobrir la valenta vida d'una dona decidida que va caure enmig dels batecs de la història més convulsa del segle XX. Engendrada quan va esclatar la Gran Guerra a Europa el 1915, Roser Ferran Gayet és una de les poques

EL BALL QUE ENS MARCA LA MÚSICA DE LA VIDA

SALVADÓ, Albert i Anna Tohà. El Ball de la vida . Barcelona : Meteora, 2016. 248 p. (Cronos ; 27) " No us heu de sentir culpables de res, perquè el ball de la vida és imprevisible i tots ballem al so de la música que ella compon ". Aquesta frase engendra una lliçó que l'Anna Tohà, una dels dos protagonistes d'aquesta emotiva història, ha après durant el periple viscut juntament amb el seu fill Evarist. El Ball de la vida comença en un hospital de Bordeus quan l'Anna ha de prendre una decisió molt arriscada. Les conseqüències poden limitar el futur del seu fill, doncs si dóna el seu consentiment per a la realització d'una traqueotomia l'Evarist haurà de viure dependent d'una cànula. Mentre espera a la cafeteria de l'hospital, l'Anna rememora el fatídic dia que una moto va atropellar l'Evarist a Encamp partint-li de mig a mig la seva vida. A partir d'aquell terrible moment, l'Anna i tota la seva família es neguen a deixar mo