Passa al contingut principal

EL BALL QUE ENS MARCA LA MÚSICA DE LA VIDA

SALVADÓ, Albert i Anna Tohà. El Ball de la vida. Barcelona : Meteora, 2016. 248 p. (Cronos ; 27)

"No us heu de sentir culpables de res, perquè el ball de la vida és imprevisible i tots ballem al so de la música que ella compon". Aquesta frase engendra una lliçó que l'Anna Tohà, una dels dos protagonistes d'aquesta emotiva història, ha après durant el periple viscut juntament amb el seu fill Evarist.

El Ball de la vida comença en un hospital de Bordeus quan l'Anna ha de prendre una decisió molt arriscada. Les conseqüències poden limitar el futur del seu fill, doncs si dóna el seu consentiment per a la realització d'una traqueotomia l'Evarist haurà de viure dependent d'una cànula. Mentre espera a la cafeteria de l'hospital, l'Anna rememora el fatídic dia que una moto va atropellar l'Evarist a Encamp partint-li de mig a mig la seva vida. A partir d'aquell terrible moment, l'Anna i tota la seva família es neguen a deixar morir l'Evarist i comencen a lluitar plegats per oferir al fill, germà, nebot, net i pacient una existència digna. 

foto de Mireia Reverter Antolí.L'obra, escrita a quatre mans, supera l'etiqueta de realisme i desplega tot un ventall de sentiments: ràbia, culpabilitat, perseverança, ... i amor. Sobretot molt d'amor d'una mare que "va decidir que li donaria una oportunitat a la vida" envers el seu fill "perquè ell era vida!". L'intensitat d'aquestes afirmacions commouen el lector de tal manera que és fa difícil romandre immune davant la presència de l'Anna i l'Evarist.

El Ball de la vida està composta de capítols molt emotius que contenen aprenentatges, dels quals les persones que han patit situacions difícils i, suposadament, insuperables en són alumnes privilegiats. És el cas de l'Anna Tohà: una dona forta que lluny de cercar compassió, se'n deslliura com una nosa i amb ungles i dents clama la integració de l'Evarist a la societat com una persona més. No estarà sola en les seves reivindicacions. L'Antonio, el seu marit; el Toni i el Jordi, els seus altres fills i els metges que van intervenir l'Evarist faran front comú amb ella. Perquè el noi és imprescindible per al món, un lloc imperfecte que pot arribar a la perfecció amb l'ajuda de l'Evarist. 

El tàndem format per Albert Salvadó i Anna Tohà ens invita a ballar una dansa molt especial amb un ritme canviant. La frustració i el coratge, les dificultats i les victòries i el rebuig de les ments tancades juntament amb la riquesa de les diferències esdevenen ballarins al voltant dels lectors i lectores que en vulguin participar. Perquè en la vida hi ha notes desafinades i melodies sublims. Només cal que ens deixem endur per la seva música.


Comentaris

  1. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ÉRASE UNA VEZ UNA NIÑA LLAMADA ... ANA MARÍA

MATUTE, Ana María. Todos mis cuentos . Ilustraciones de David Molinero. 3ª ed. Barcelona : Lumen, 2002. 369 p. Érase una vez una niña llamada Ana María que nació en una época de sombras acaparadoras y tímidas luces. Era una niña enfermiza. A temprana edad ya tuvo que guardar cama debido a un par de ataques de riñón. Lejos de lamentarse por no poder salir de casa y correr a los campos y a los bosques cercanos, hizo una cosa muy especial. Poca gente puede hacer lo que hizo la niña Ana María.  Atrajo los bosques y los campos a su propia habitación. Así, con papel y lápiz, inventó un número infinito de aventuras que le permitían pasar los días de otoño de modo más placentero. Su cuarto se convertía en los inmensos salones de un palacio, la buardilla de una casona o el foso de un castillo. Sus muñecos eran sus compañeros de travesuras y demás acciones infantiles. Y los adultos eran amigos o enemigos a voluntad de la niña Ana María. Sin embargo, los adultos eran unos seres que hacían qu

LA SABA DELS RECORDS

VALLÈS, Tina. La Memòria de l'arbre . Barcelona : Anagrama, 2017. (Llibres Anagrama, 34) 218 p. " Em puc posar content? " Això és el que es pregunta el Jan quan sap que els seus avis vindran a viure amb els seus pares i ell a la ciutat. Un canvi que hauria de ser una bona notícia. Però l'actitud dels pares fa dubtar el protagonista de La Memòria de l'arbre que té una relació molt estreta amb el seu avi. Tots dos es diuen igual. Però al Jan li falta la O de Joan. Sembla que sigui una lletra més. El Jan prompte descobrirà que les coses i rutines aparentment sense importància poden ser les respostes a les preguntes incòmodes. La novel·la guanyadora del Premi Llibres Anagrama de Novel·la té un narrador protagonista molt especial. Jan es fa preguntes alhora que vol evitar les respostes. Gràcies a que el seu avi li explica com els arbres poden tenir memòria i records, el nen s'enfronta a una veritat molt amarga. La seva inquietud es transmet als lectors i

TASTETS D'ESTIU 2016 I : DE MARE NO N'HI HA MÉS QUE UNA

PALOMAS, Alejandro. Una Madre. Madrid : Siruela, 2014. 242 p. (Nuevos tiempos ; 278) El meu estiu ha començat com de costum. Dies de calor, vespres de soroll i estones de coneixences interessants. Com en el cas de la primera lectura estiuenca. Gràcies a Alejandro Palomas, he sabut de l'existència de la senyora Amalia i el Fer, protagonistes d' Una Madre.  Des que va sortir aquesta entranyable història, no he deixat d'observar crítiques que la recomanaven molt. El Xavi de la Nollegiu al Poblenou va ser qui em va fer decidir. -No has llegit Alejandro Palomas?-va ser la seva sorpresa resposta al demanar-li què tal aquest autor. -No-vaig respondre mig avergonyida, tot i que vaig reconèixer que n'havia sentit parlar molt bé. -L'has de llegir! Veuràs com t'agradarà! Realment, el Xavi no es va equivocar. Alejandro Palomas ha aconseguit crear una trama que m'ha fet reaccionar de diverses maneres. A voltes amb un somriure a voltes amb una llàgrima