Passa al contingut principal

CHRISTOPHER BOONE : UN TIPUS CURIÓS I ÚNIC

HADDON, Marc. El Curiós incident del gos a mitjanit. 16a ed. Barcelona : RBA Llibres : La Magrana, 2011. (Les Ales esteses ; 170)

Sovint penso que les persones lletraferides tenim un problema amb la meteorologia. Continuament ens estan plovent lectures i, a més, estem contents quan plou de veritat ja que ens permet gaudir de la nostra passió. Ara que ens trobem enmig de la tardor, l'estació preferida per la majoria de lletraferits, restem feliços a la nostra llar disfrutant tranquil·lament de les gotes que conformen la nostra particular pluja de lletres. 

Una de les gotes que em va arribar per casualitat va engreixar-se fins que va esdevenir un terrabastall d'aigua, trons i llampecs provocat per Christopher Boone, el protagonista de El Curiós incident del gos a mitjanit. Aquesta novel·la de Mark Haddon parteix de quan Christopher, un noi de quinze anys amb Asperger, troba mort el gos de la seva veïna. Algú li ha clavat una forca al pobre animal. Christopher decideix investigar i enxampar l'assassí del gos a la manera de Sherlock Holmes, cosa que provocarà una sèrie d'esdeveniments que alteraran la seva vida ordenada.   

Dibuix de Chrstph Campbell
Dibuix de Chrstph Campbell
Mark Haddon mostra la veu i la ment dels anomenats Aspergers a través d'un jove que li agraden els números i la veritat, odia el color marró i quan el toquen mostra la violència més primitiva amb crits i cops de puny. Però no només ens descriu un Asperger. El Curiós incident del gos a mitjanit és Asperger del principi a la fi. D'entrada, la trama transcorre entre capítols curts i il·lustrats amb dibuixos de cares que reflecteixen estats d'ànim i d'objectes coneguts per Christopher. Els capítols no segueixen una numeració ordenada i habitual. Se succeeixen segons els números primers, els favorits del jove, el qual es converteix en escriptor a l'anotar tot el què passa al seu voltant per tal d'esclarir l'assassinat del gos i voler-ne fer un llibre. 

Els Aspergers desconcerten la gent del seu entorn al tenir una visió particular del món. La seva. Els pares de Christopher, els seus veïns i la gent que es va trobant no són una excepció. Per a ell, cada acte ha de tenir una sèrie de conseqüències i tot és o blanc o negre. Els matisos de grisos no existeixen. Per això, quan les coses no funcionen com haurien de funcionar segons la seva manera de veure les coses acaba actuant de manera que fa enfadar i pertorba la gent del seu entorn.

Els lectors només poden escoltar el protagonista, als quals deixa atònits amb la seva lògica pura. Per tant, no els queda més remei que rendir-se i fer-se'n còmplices. El Curiós incident del gos a mitjanit, des de la seva forma peculiar fins la veu narrativa despullada de qualsevol artifici, és Christopher Boone. Un tipus curiós i únic que no entèn els dobles sentits. Gràcies a això deixa en una evidència sorprenent les anomenades persones normals.  

Imatge pròpia
En el fons crec que m'ha agradat tant El Curiós incident del gos a mitjanit, amb aquest títol que podria semblar qualsevol obra del detectiu de sir Arthur Conan Doyle, per haver conegut Christopher Boone. Gràcies, Mark Haddon per donar veu als Aspergers. Gràcies, Christopher Boone per la sinceritat com et mostres. Gràcies a tots dos per la vostra generositat alhora d'ensenyar que el món resulta molt més fàcil d'entendre del que ens imaginem.

Lectors i lectores, escolteu Christopher Boone i llegiu El Curiós incident del gos a mitjanit. Segur que us farà fruir, alhora que us sacsejarà  talment com si estiguéssiu enmig del temporal.

Comentaris

  1. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

LA SABA DELS RECORDS

VALLÈS, Tina. La Memòria de l'arbre . Barcelona : Anagrama, 2017. (Llibres Anagrama, 34) 218 p. " Em puc posar content? " Això és el que es pregunta el Jan quan sap que els seus avis vindran a viure amb els seus pares i ell a la ciutat. Un canvi que hauria de ser una bona notícia. Però l'actitud dels pares fa dubtar el protagonista de La Memòria de l'arbre que té una relació molt estreta amb el seu avi. Tots dos es diuen igual. Però al Jan li falta la O de Joan. Sembla que sigui una lletra més. El Jan prompte descobrirà que les coses i rutines aparentment sense importància poden ser les respostes a les preguntes incòmodes. La novel·la guanyadora del Premi Llibres Anagrama de Novel·la té un narrador protagonista molt especial. Jan es fa preguntes alhora que vol evitar les respostes. Gràcies a que el seu avi li explica com els arbres poden tenir memòria i records, el nen s'enfronta a una veritat molt amarga. La seva inquietud es transmet als lectors i

UNA NOIA FESTEJADA PER LA HISTÒRIA

GARCIA-PLANAS, Plàcid ; SAURA, Gemma. La Noia de la Pirelli. Barcelona : Columna, 2016. (Clàssica ; 1080) 243 p. Entre els jocs de l'atzar i les ganes de sortir-se'n, la seva vida ha estat tan llarga com extraordinària, una memòria que travessa els nusos de la història catalana, espanyola i europea del segle XX. Aquesta frase resumeix l'obra dels periodistes Plàcid Garcia-Planas i Gemma Saura. El seu naixement és, si més no, curiós. Roser Ferran Gayet és una senyora de cent anys que van descobrir gràcies a un detectiu privat. En el trascurs de la recerca de dades per a un treball sobre les accions de César Gómez Ruano, l'investigador va topar amb la Roser, vídua d'un amic del periodista espanyol objecte del treball. Amb ella, van descobrir la valenta vida d'una dona decidida que va caure enmig dels batecs de la història més convulsa del segle XX. Engendrada quan va esclatar la Gran Guerra a Europa el 1915, Roser Ferran Gayet és una de les poques

EL BALL QUE ENS MARCA LA MÚSICA DE LA VIDA

SALVADÓ, Albert i Anna Tohà. El Ball de la vida . Barcelona : Meteora, 2016. 248 p. (Cronos ; 27) " No us heu de sentir culpables de res, perquè el ball de la vida és imprevisible i tots ballem al so de la música que ella compon ". Aquesta frase engendra una lliçó que l'Anna Tohà, una dels dos protagonistes d'aquesta emotiva història, ha après durant el periple viscut juntament amb el seu fill Evarist. El Ball de la vida comença en un hospital de Bordeus quan l'Anna ha de prendre una decisió molt arriscada. Les conseqüències poden limitar el futur del seu fill, doncs si dóna el seu consentiment per a la realització d'una traqueotomia l'Evarist haurà de viure dependent d'una cànula. Mentre espera a la cafeteria de l'hospital, l'Anna rememora el fatídic dia que una moto va atropellar l'Evarist a Encamp partint-li de mig a mig la seva vida. A partir d'aquell terrible moment, l'Anna i tota la seva família es neguen a deixar mo