Passa al contingut principal

CHRISTOPHER BOONE : UN TIPUS CURIÓS I ÚNIC

HADDON, Marc. El Curiós incident del gos a mitjanit. 16a ed. Barcelona : RBA Llibres : La Magrana, 2011. (Les Ales esteses ; 170)

Sovint penso que les persones lletraferides tenim un problema amb la meteorologia. Continuament ens estan plovent lectures i, a més, estem contents quan plou de veritat ja que ens permet gaudir de la nostra passió. Ara que ens trobem enmig de la tardor, l'estació preferida per la majoria de lletraferits, restem feliços a la nostra llar disfrutant tranquil·lament de les gotes que conformen la nostra particular pluja de lletres. 

Una de les gotes que em va arribar per casualitat va engreixar-se fins que va esdevenir un terrabastall d'aigua, trons i llampecs provocat per Christopher Boone, el protagonista de El Curiós incident del gos a mitjanit. Aquesta novel·la de Mark Haddon parteix de quan Christopher, un noi de quinze anys amb Asperger, troba mort el gos de la seva veïna. Algú li ha clavat una forca al pobre animal. Christopher decideix investigar i enxampar l'assassí del gos a la manera de Sherlock Holmes, cosa que provocarà una sèrie d'esdeveniments que alteraran la seva vida ordenada.   

Dibuix de Chrstph Campbell
Dibuix de Chrstph Campbell
Mark Haddon mostra la veu i la ment dels anomenats Aspergers a través d'un jove que li agraden els números i la veritat, odia el color marró i quan el toquen mostra la violència més primitiva amb crits i cops de puny. Però no només ens descriu un Asperger. El Curiós incident del gos a mitjanit és Asperger del principi a la fi. D'entrada, la trama transcorre entre capítols curts i il·lustrats amb dibuixos de cares que reflecteixen estats d'ànim i d'objectes coneguts per Christopher. Els capítols no segueixen una numeració ordenada i habitual. Se succeeixen segons els números primers, els favorits del jove, el qual es converteix en escriptor a l'anotar tot el què passa al seu voltant per tal d'esclarir l'assassinat del gos i voler-ne fer un llibre. 

Els Aspergers desconcerten la gent del seu entorn al tenir una visió particular del món. La seva. Els pares de Christopher, els seus veïns i la gent que es va trobant no són una excepció. Per a ell, cada acte ha de tenir una sèrie de conseqüències i tot és o blanc o negre. Els matisos de grisos no existeixen. Per això, quan les coses no funcionen com haurien de funcionar segons la seva manera de veure les coses acaba actuant de manera que fa enfadar i pertorba la gent del seu entorn.

Els lectors només poden escoltar el protagonista, als quals deixa atònits amb la seva lògica pura. Per tant, no els queda més remei que rendir-se i fer-se'n còmplices. El Curiós incident del gos a mitjanit, des de la seva forma peculiar fins la veu narrativa despullada de qualsevol artifici, és Christopher Boone. Un tipus curiós i únic que no entèn els dobles sentits. Gràcies a això deixa en una evidència sorprenent les anomenades persones normals.  

Imatge pròpia
En el fons crec que m'ha agradat tant El Curiós incident del gos a mitjanit, amb aquest títol que podria semblar qualsevol obra del detectiu de sir Arthur Conan Doyle, per haver conegut Christopher Boone. Gràcies, Mark Haddon per donar veu als Aspergers. Gràcies, Christopher Boone per la sinceritat com et mostres. Gràcies a tots dos per la vostra generositat alhora d'ensenyar que el món resulta molt més fàcil d'entendre del que ens imaginem.

Lectors i lectores, escolteu Christopher Boone i llegiu El Curiós incident del gos a mitjanit. Segur que us farà fruir, alhora que us sacsejarà  talment com si estiguéssiu enmig del temporal.

Comentaris

  1. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

LA SABA DELS RECORDS

VALLÈS, Tina. La Memòria de l'arbre . Barcelona : Anagrama, 2017. (Llibres Anagrama, 34) 218 p. " Em puc posar content? " Això és el que es pregunta el Jan quan sap que els seus avis vindran a viure amb els seus pares i ell a la ciutat. Un canvi que hauria de ser una bona notícia. Però l'actitud dels pares fa dubtar el protagonista de La Memòria de l'arbre que té una relació molt estreta amb el seu avi. Tots dos es diuen igual. Però al Jan li falta la O de Joan. Sembla que sigui una lletra més. El Jan prompte descobrirà que les coses i rutines aparentment sense importància poden ser les respostes a les preguntes incòmodes. La novel·la guanyadora del Premi Llibres Anagrama de Novel·la té un narrador protagonista molt especial. Jan es fa preguntes alhora que vol evitar les respostes. Gràcies a que el seu avi li explica com els arbres poden tenir memòria i records, el nen s'enfronta a una veritat molt amarga. La seva inquietud es transmet als lectors i

TASTET D'ESTIU II: QUADERNS, SEGUEIX EL RASTRE ESCRIT

SOLÉ, Ramona. Quaderns . Barcelona : Llibres del Delicte, 2016 El meu segon tastet literari d'aquest estiu ha estat el de la publicació de la Ramona Solé, una companya de viatge al món virtual. Sempre és interessant tenir notícia de les obres que estan en projecte i que arriben a bon port. Per tant, en el cas de l'escriptora i bloguera lleidatana i com els seus seguidors, m'he considerat afortunada quan vaig saber de l'existència de Quaderns . Un present de misterioses desaparicions i un passat de violents records sota la mirada xafardera i fantasiosa d'un poble. Aquests són els principals ingredients que conformen el còctel de Quaderns , la primera novel·la de la Ramona Solé. Dues nenes desapareixen. Al cap d'unes hores, les troben amagades dins un armari a casa de la Sara, una escriptora emocionalment tocada per la ruptura d'una relació. Aleshores és quan es donen compte que la propietària no hi és. A partir d'aquest inici, es va desenc

ALGÚ PODRIA DONAR-ME RAÓ DE ... LES OBRES DE ROBERTO BOLAÑO?

Ahir diumenge vaig anar a veure l'exposició que el CCCB dedica a Roberto Bolaño amb motiu del desè aniversari de la seva mort. Després de tant de temps, la meteorologia feia molt agradable "dejarlo todo nuevamente y lanzarse a los caminos". Així doncs, me vaig llançar a la descoberta del món de Roberto Bolaño enmig de crits i corregudes de xiquets i xiquetes. Val a dir també que se celebrava el Món Llibre, un aiguabarreig entre fira, parc i diversió ben condimentat amb molta literatura!!! He de dir que em va sorprendre la descoberta de Roberto Bolaño i el seu món literari. Em vaig deixar endur des dels seus inicis com a escriptor a Santiago de Chile fins la complexa obra que ens va deixar el 2003, recorrent els paisatge de Barcelona, Girona, Blanes ... amb els ulls de Bolaño. Ah! I el més sorprenent de tot és que encara hi ha molta obra inèdita! Suposo que la gent de l'Anagrama ja s'haurà posat al tall per tal de publicar-la. No sé. És un pensament que tinc.