Passa al contingut principal

CHRISTOPHER BOONE : UN TIPUS CURIÓS I ÚNIC

HADDON, Marc. El Curiós incident del gos a mitjanit. 16a ed. Barcelona : RBA Llibres : La Magrana, 2011. (Les Ales esteses ; 170)

Sovint penso que les persones lletraferides tenim un problema amb la meteorologia. Continuament ens estan plovent lectures i, a més, estem contents quan plou de veritat ja que ens permet gaudir de la nostra passió. Ara que ens trobem enmig de la tardor, l'estació preferida per la majoria de lletraferits, restem feliços a la nostra llar disfrutant tranquil·lament de les gotes que conformen la nostra particular pluja de lletres. 

Una de les gotes que em va arribar per casualitat va engreixar-se fins que va esdevenir un terrabastall d'aigua, trons i llampecs provocat per Christopher Boone, el protagonista de El Curiós incident del gos a mitjanit. Aquesta novel·la de Mark Haddon parteix de quan Christopher, un noi de quinze anys amb Asperger, troba mort el gos de la seva veïna. Algú li ha clavat una forca al pobre animal. Christopher decideix investigar i enxampar l'assassí del gos a la manera de Sherlock Holmes, cosa que provocarà una sèrie d'esdeveniments que alteraran la seva vida ordenada.   

Dibuix de Chrstph Campbell
Dibuix de Chrstph Campbell
Mark Haddon mostra la veu i la ment dels anomenats Aspergers a través d'un jove que li agraden els números i la veritat, odia el color marró i quan el toquen mostra la violència més primitiva amb crits i cops de puny. Però no només ens descriu un Asperger. El Curiós incident del gos a mitjanit és Asperger del principi a la fi. D'entrada, la trama transcorre entre capítols curts i il·lustrats amb dibuixos de cares que reflecteixen estats d'ànim i d'objectes coneguts per Christopher. Els capítols no segueixen una numeració ordenada i habitual. Se succeeixen segons els números primers, els favorits del jove, el qual es converteix en escriptor a l'anotar tot el què passa al seu voltant per tal d'esclarir l'assassinat del gos i voler-ne fer un llibre. 

Els Aspergers desconcerten la gent del seu entorn al tenir una visió particular del món. La seva. Els pares de Christopher, els seus veïns i la gent que es va trobant no són una excepció. Per a ell, cada acte ha de tenir una sèrie de conseqüències i tot és o blanc o negre. Els matisos de grisos no existeixen. Per això, quan les coses no funcionen com haurien de funcionar segons la seva manera de veure les coses acaba actuant de manera que fa enfadar i pertorba la gent del seu entorn.

Els lectors només poden escoltar el protagonista, als quals deixa atònits amb la seva lògica pura. Per tant, no els queda més remei que rendir-se i fer-se'n còmplices. El Curiós incident del gos a mitjanit, des de la seva forma peculiar fins la veu narrativa despullada de qualsevol artifici, és Christopher Boone. Un tipus curiós i únic que no entèn els dobles sentits. Gràcies a això deixa en una evidència sorprenent les anomenades persones normals.  

Imatge pròpia
En el fons crec que m'ha agradat tant El Curiós incident del gos a mitjanit, amb aquest títol que podria semblar qualsevol obra del detectiu de sir Arthur Conan Doyle, per haver conegut Christopher Boone. Gràcies, Mark Haddon per donar veu als Aspergers. Gràcies, Christopher Boone per la sinceritat com et mostres. Gràcies a tots dos per la vostra generositat alhora d'ensenyar que el món resulta molt més fàcil d'entendre del que ens imaginem.

Lectors i lectores, escolteu Christopher Boone i llegiu El Curiós incident del gos a mitjanit. Segur que us farà fruir, alhora que us sacsejarà  talment com si estiguéssiu enmig del temporal.

Comentaris

  1. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ÉRASE UNA VEZ UNA NIÑA LLAMADA ... ANA MARÍA

MATUTE, Ana María. Todos mis cuentos . Ilustraciones de David Molinero. 3ª ed. Barcelona : Lumen, 2002. 369 p. Érase una vez una niña llamada Ana María que nació en una época de sombras acaparadoras y tímidas luces. Era una niña enfermiza. A temprana edad ya tuvo que guardar cama debido a un par de ataques de riñón. Lejos de lamentarse por no poder salir de casa y correr a los campos y a los bosques cercanos, hizo una cosa muy especial. Poca gente puede hacer lo que hizo la niña Ana María.  Atrajo los bosques y los campos a su propia habitación. Así, con papel y lápiz, inventó un número infinito de aventuras que le permitían pasar los días de otoño de modo más placentero. Su cuarto se convertía en los inmensos salones de un palacio, la buardilla de una casona o el foso de un castillo. Sus muñecos eran sus compañeros de travesuras y demás acciones infantiles. Y los adultos eran amigos o enemigos a voluntad de la niña Ana María. Sin embargo, los adultos eran unos seres que hacían qu

LA SABA DELS RECORDS

VALLÈS, Tina. La Memòria de l'arbre . Barcelona : Anagrama, 2017. (Llibres Anagrama, 34) 218 p. " Em puc posar content? " Això és el que es pregunta el Jan quan sap que els seus avis vindran a viure amb els seus pares i ell a la ciutat. Un canvi que hauria de ser una bona notícia. Però l'actitud dels pares fa dubtar el protagonista de La Memòria de l'arbre que té una relació molt estreta amb el seu avi. Tots dos es diuen igual. Però al Jan li falta la O de Joan. Sembla que sigui una lletra més. El Jan prompte descobrirà que les coses i rutines aparentment sense importància poden ser les respostes a les preguntes incòmodes. La novel·la guanyadora del Premi Llibres Anagrama de Novel·la té un narrador protagonista molt especial. Jan es fa preguntes alhora que vol evitar les respostes. Gràcies a que el seu avi li explica com els arbres poden tenir memòria i records, el nen s'enfronta a una veritat molt amarga. La seva inquietud es transmet als lectors i

TASTETS D'ESTIU 2016 I : DE MARE NO N'HI HA MÉS QUE UNA

PALOMAS, Alejandro. Una Madre. Madrid : Siruela, 2014. 242 p. (Nuevos tiempos ; 278) El meu estiu ha començat com de costum. Dies de calor, vespres de soroll i estones de coneixences interessants. Com en el cas de la primera lectura estiuenca. Gràcies a Alejandro Palomas, he sabut de l'existència de la senyora Amalia i el Fer, protagonistes d' Una Madre.  Des que va sortir aquesta entranyable història, no he deixat d'observar crítiques que la recomanaven molt. El Xavi de la Nollegiu al Poblenou va ser qui em va fer decidir. -No has llegit Alejandro Palomas?-va ser la seva sorpresa resposta al demanar-li què tal aquest autor. -No-vaig respondre mig avergonyida, tot i que vaig reconèixer que n'havia sentit parlar molt bé. -L'has de llegir! Veuràs com t'agradarà! Realment, el Xavi no es va equivocar. Alejandro Palomas ha aconseguit crear una trama que m'ha fet reaccionar de diverses maneres. A voltes amb un somriure a voltes amb una llàgrima