Passa al contingut principal

ESTANISLAU ULLDEMOLINS : EL POETA QUE CURA

BEL, Agustí; SANCHO, Joan-Josep. Estanislau Ulldemolins. Metge i poeta. Vida 1 Benicarló : Onada Edicions, 2014. 176 p. (La Barcella ; 17)

"Què són aquests papers?" devia preguntar-se l'Anna Maria al veure un grapat de manuscrits dins un calaix. Va reconèixer la lletra del seu pare i va sentir curiositat. M'imagino que la seva sorpresa al llegir aquells poemes fou majúscula. L'Estanislau Ulldemolins havia estat un metge que havia exercit la seva professió amb autèntica dedicació envers els seus pacients. Però, tot i ser un home amb una gran passió per la cultura, l'Anna Maria Ulldemolins desconeixia l'existència d'aquests manuscrits. Sensibilitzada amb tot allò que pot constituir un record, una vivència; va descobrir en aquells papers el rastre d'una herència única per als seus fills.
Sense pensar-s'ho dos cops, es va posar en contacte amb Joan-Josep Sancho. Després d'haver-los llegit per primer cop, encara que alguna de les composicions resultava inintel·ligible, l'opinió del professor de català jubilat va ser contundent. Aquells poemes havien de publicar-se. Joan-Josep Sancho va reunir-se amb Agustí Bel i tots dos no van tenir cap dubte que, en aquells papers vells, hi havia una història més que configurava la Història d'Alcanar, l'últim o primer poble del Principat.
Així comença l'aventura d'Estanislau Ulldemolins. Metge i poeta. Amb el primer volum, obra biogràfica d'un dels facultatius que ha deixat empremta al poble dels cítrics. Vet aquí l'exemple més clar, el Centre d'Assistència Primària duu el seu nom juntament amb el del doctor Forner. Admirat i denostrat, respectat i ridiculitzat, estimat i odiat a parts iguals; la vida del doctor Ulldemolins constitueix una palpitant trajectòria en aquell món de principis del segle passat.

Nascut en el si d'una família tradicional canareva, Estanislau Ulldemolins i Queralt va ser un xiquet despert que ben prompte va tenir clara la seva vocació. De la mà del seu oncle mossèn Andreu, va iniciar la carrera de medicina a Barcelona i va aconseguir un beca per continuar els seus estudis
a París que va haver de deixar per pagar els estudis del seu germà Benvingut. Va posar-se a treballar però, poc temps després, va esdevenir la Guerra Civil. Juntament amb els seus germans va exiliar-se a França, on va ser obligat a treballar per a l'organització Todt. No obstant la seva situació, tenia el geni suficient per encarar-se a les injustícies. L'anècdota de negar-se a cedir la llet dels malalts per a estraperlo per part d'un general nazi és bastant impactant i manifesta la intrepidesa del doctor Estanislau. Novament de retorn al seu país, es va casar i va tornar a Alcanar. Però les adversitats no havien acabat. Tot i que va guanyar la plaça de metge titular, a causa d'una denúncia, va trigar disset anys en poder exercir la medicina al seu propi poble de manera oficial.
Tot això només és un petit resum del que el lector trobarà al primer volum d'Estanislau Ulldemolins. Metge i poeta. Agustí Bel i Joan-Josep no només relaten les experiències vitals del doctor Estanislau sinó que, a través del metge canareu, faciliten una visió més àmplia d'aquells temps tan significatius. Les peripècies d'Estanislau són descrites amb pincellades de la vida quotidiana i dels seus mites a través de l'esport, del cinema, de la política, de les calamitats bel·licistes ... Tot plegat conforma un mosaic bastant entrellaçat. Les dues classes de vicissituds, la personal del doctor Estanislau i la col·lectiva dels primers anys del segle XX, són descrites amb un to amè que fa que el lector adquireixi un interès creixent.
A l'espera que aparegui el segon volum d'aquesta obra, el dels poemes trobats per l'Anna Maria Ulldemolins,el primer d'Estanislau Ulldemolins. Metge i poeta és una lectura altament recomanada si hom vol conèixer, a través de la història d'un poeta que cura, la història d'una gent i d'un temps que mai podran passar desapercebuts.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SABA DELS RECORDS

VALLÈS, Tina. La Memòria de l'arbre . Barcelona : Anagrama, 2017. (Llibres Anagrama, 34) 218 p. " Em puc posar content? " Això és el que es pregunta el Jan quan sap que els seus avis vindran a viure amb els seus pares i ell a la ciutat. Un canvi que hauria de ser una bona notícia. Però l'actitud dels pares fa dubtar el protagonista de La Memòria de l'arbre que té una relació molt estreta amb el seu avi. Tots dos es diuen igual. Però al Jan li falta la O de Joan. Sembla que sigui una lletra més. El Jan prompte descobrirà que les coses i rutines aparentment sense importància poden ser les respostes a les preguntes incòmodes. La novel·la guanyadora del Premi Llibres Anagrama de Novel·la té un narrador protagonista molt especial. Jan es fa preguntes alhora que vol evitar les respostes. Gràcies a que el seu avi li explica com els arbres poden tenir memòria i records, el nen s'enfronta a una veritat molt amarga. La seva inquietud es transmet als lectors i

UNA NOIA FESTEJADA PER LA HISTÒRIA

GARCIA-PLANAS, Plàcid ; SAURA, Gemma. La Noia de la Pirelli. Barcelona : Columna, 2016. (Clàssica ; 1080) 243 p. Entre els jocs de l'atzar i les ganes de sortir-se'n, la seva vida ha estat tan llarga com extraordinària, una memòria que travessa els nusos de la història catalana, espanyola i europea del segle XX. Aquesta frase resumeix l'obra dels periodistes Plàcid Garcia-Planas i Gemma Saura. El seu naixement és, si més no, curiós. Roser Ferran Gayet és una senyora de cent anys que van descobrir gràcies a un detectiu privat. En el trascurs de la recerca de dades per a un treball sobre les accions de César Gómez Ruano, l'investigador va topar amb la Roser, vídua d'un amic del periodista espanyol objecte del treball. Amb ella, van descobrir la valenta vida d'una dona decidida que va caure enmig dels batecs de la història més convulsa del segle XX. Engendrada quan va esclatar la Gran Guerra a Europa el 1915, Roser Ferran Gayet és una de les poques

EL BALL QUE ENS MARCA LA MÚSICA DE LA VIDA

SALVADÓ, Albert i Anna Tohà. El Ball de la vida . Barcelona : Meteora, 2016. 248 p. (Cronos ; 27) " No us heu de sentir culpables de res, perquè el ball de la vida és imprevisible i tots ballem al so de la música que ella compon ". Aquesta frase engendra una lliçó que l'Anna Tohà, una dels dos protagonistes d'aquesta emotiva història, ha après durant el periple viscut juntament amb el seu fill Evarist. El Ball de la vida comença en un hospital de Bordeus quan l'Anna ha de prendre una decisió molt arriscada. Les conseqüències poden limitar el futur del seu fill, doncs si dóna el seu consentiment per a la realització d'una traqueotomia l'Evarist haurà de viure dependent d'una cànula. Mentre espera a la cafeteria de l'hospital, l'Anna rememora el fatídic dia que una moto va atropellar l'Evarist a Encamp partint-li de mig a mig la seva vida. A partir d'aquell terrible moment, l'Anna i tota la seva família es neguen a deixar mo